Det skumle Graph Search

  1. Januar lanserte Facebook sin nye funksjon Graph Search, og sånn som alltid når Facebook gjør endringer eller kommer med noe nytt begynner folk å klage.

Denne gangen er det snakk om at Facebook gjør data om deg tilgjengelig for alle og flere aviser har dratt frem eksempler på folk som blir hengt ut med at de “liker voldtekt”, “unge jenter med store bryster” også videre.

Det man ikke tenker over er at dette er sider man aktivt har likt og som er offentlig tilgjengelig. For dette nye søket gjør ingenting nytt med personvernet. Det er bare en ny måte å vise informasjon som allerede er tilgjenglig på profilen din.

Dette betyr:

  • Har du bilder kun venner kan se, kan kun venner av deg få opp disse bildene i søk.
  • Har du offentliggjort bostedet ditt, kan du komme opp i søk over hvem som bor på det aktuelle stedet.

Hva kan man gjøre?

Det første du bør gjøre er å gå på din egen profil, klikke på tannhjulet under coverbildet og velge “Vis som …”. Da får du se din egen profil som en ikke-venn. Ser du at for mange ting om deg er synlig bør du ta en gjennomgang av sikkerhetsinnstillingene på profilen din. Og, er du redd for at du skal dukke opp i sjenerende søk bør du ta en gjennomgang av hva du har likt opp gjennom årene og kanskje vurdere å “unlike” useriøse ting.