Uansett om det er en blogg, en nettbutikk eller en info-nettside man har er man interessert i å vite hvor mange besøkende man har. Det kan også være greit å se hvor i verden de besøkende kommer fra.

Har man en norsk blogg, men får veldig mange treff fra utlandet kan det kanskje være lurt å vurdere om man skal blogge på engelsk istedet for norsk. Det kan også være greit å finne ut når på døgnet og på hvilke dager man har flest besøkende.

Hva kan så gjøres?

For å overvåke trafikken på et nettsted kan man ta i bruk verktøy som foreksempel Google Analytics(GA). Det er et verktøy utviklet av Google som viser deg statistikk over de besøkende på nettstedet ditt.  GA er gratis å bruke og krever kun en Google-konto. For at man skal kunne ta i bruk GA må man ha tilgang til kildekoden på sitt nettsted, dette betyr at foreksempel personer som har en blogg på wordpress.com ikke vil ha muligheten til å legge inn GA da de ikke har tilgang til html-koden.

Hva slags muligheter finnes det?

I GA kan man få se hvor mange besøkende man har hatt totalt, på spesifikke dager, fra spesifikke plasser og på hvilken tid av døgnet det er flest besøkende. Man har også muligheten til å se hva slags operativsystem, nettleser og enhet(mobil, iPad, data) som brukes.

Alt sammen vises i oversiktlige grafer og diagrammer.

 

Hva kan det brukes til?

Man kan bruke GA til å se hva slags målgruppe man har. Er flesteparten av leserne på mobil, kan det være lurt å vurdere om man skal gjøre nettsiden mer mobilvennlig.

Man kan få veldig mye forskjellig ut av å analysere trafikken, alt etter hva man ser på og etter.

Har du noen erfaring med Google Analytics eller lignende?